Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
БЛИК - образование, Българите в чужбина и чужденците в България 0 Коментара 3699

"Erasmus+" по време на пандемия

Админ
юни 06 / 2020

В това интервю ще Ви срещна с две млади, красиви и амбициозни момичета, студентки в Катедра „Културология“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Северина Кирилова и Катя Джалева. Първата е студентка в магистърска програма „Културно наследство и културен туризъм“, а втората е студентка в трети курс на специалност „Култура и медии“.  Двете прекрасни млади дами ще разкажат за обучението си в Катедра „Културология“ и за опита си по програма „Erasmus+”.

Здравейте, разкажете на нашите читатели защо избрахте да се обучавате в Катедра „Културология“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Северина: Здравейте! Избрах, тази специалност, защото смятам че България е богата със своето културно наследство и има „почва“ за културен туризъм у нас.

Катя: Здравейте ! Избрах точно тази катедра, защото е много интересна и ни връща назад във времето, за да се запознаем с някои от най-древните култури, защото за един човек е важно да ги познава.

Какви  са позитивите да се обучавате в избраните от Вас специалности?

Северина: Интересувам се от нашето историческо минало, а и не само, от малка. Смятам че мога да развия този интерес и да придобия компетенция с помощта на дисциплините в моята специалност.

Катя: В моята специалност аз мога да получа голям набор от знания, като се доверя изцяло на компетентността на преподавателите, които са професионалисти в тази област. Това би ми помогнало да се реализирам, да работя след като завърша това което искам и това, в което съм най-добра.

И двете в момента сте в Италия, участвайки в програма „Erasmus+” осигуряваща възможност на студентите да се обучават в период от 3 месеца до 1 година в чуждестранен университет. Защо решихте да се включите в тази програма?

Северина: Реших да се включа в програма Erasmus +, защото е една чудесна възможност за обучение и в същото време запозназнаване с културата на друга европейска страна.

Катя: Винаги съм обичала приключенията, новите запознанства, разширяването на знания, опознаването на различни култури, а именно в тази програма се съдържа всичко това.

Защо решихте да изберете Италия и именно Сиена за вашето „Erasmus+“ преживяване?

Северина: Посещавала съм страната доста пъти и винаги оставам очарована. Аз лично избрах Сиена, защото не съм била тук никога преди това, а и защото е в регион Тоскана, който много харесвам.

Катя: Италия е страна на изкуството, приказна и уникална. Избрах Сиена защото ме впечатлява с нейната архитектура, забележителности и богата история. Неслучайно Сиена е и един от градовете в Италия, който всяка година е посещаван от хиляди туристи.

За съжаление, моментът, в който трябваше да заминете за Италия, съвпадна с разпространението на пандемията на Covid-19. Разкажете от първо лице за ситуацията в Италия.

Северина: Така е, за съжаление. В самото началото на разпространението на пандемията, имаше доста страх, даже бих казала паника. Тук в Италия за няколко дни броят на инфектирани нарастваше с големи темпове, което довеве и до строгите мерки малко по- късно. Най- засегнатите региони са Ломбардия, Емилия Романя и Венето,  мисля че няма конкретно обяснение на този факт. Тоскана е четвъртият по степен засегнат регион. Това което, бих казала от първо лице за ситуацията е, че преди пика на пандемията тук, беше доста трудно, защото Италия е първата засегната европейска страна и най-вече, защото е непознат вирус, без ваксина, но нарастващ с бързи темпове. Дисциплината и уважението към наложениете правила помогнаха за овладяването на ситуацията. Към днешна дата броя на засегнатите е в пъти по- малък, разрешено е излизането навън, но с маски и при строга дистанция, все още няма отворени магазини и доста заведения, но постепенно смятам че нещата се връщат към нормалният си ход.

Катя: Да, така е. Нещата в началото бяха спокойни, докато не излязоха извън контрол. С всеки изминал ден броят на заразените хора се увеличаваше. Наложиха се строги мерки. Започнаха да затварят всичко, като училища, университети, кафета, паркове, с цел прекратяване разпространението на болестта. Въведоха се много забрани, които всички италианци спазваха.По улиците по няколко пъти на ден минаваше полиция, за да следи за нарушения. Малко по малко положението се стабилизира и сега е по-спокойно. Сигурна съм , че бавно, но сигурно италианците ще се справят със ситуацията.

Имаше ли моменти, в които извънредното положение Ви повлия емоционално и замисляхте ли се за завръщане в България?

Северина: Имаше такива моменти. Мисля че е нормално при създадената ситуация. Относно , връщане в България – не. Смятам че онлайн обучението тук е организирано така че всичко да се случва без пропуски. Дори мисля че едно предприето прибиране по време на пандемия, съответно използването на почти всички видове транспорт би довело до по – голям риск.

Катя: Да, имаше и то доста. Няколко пъти обмислях този вариант, но сметнах за по-добре да  продължа обучението си тук, дори и в тази ситуация. След като съм се захванала с едно нещо, трябва да го довърша докрай, за да има успешен резултат.

По какъв начин протича обучението Ви в момент на извънредно положение? Какви са предметните области, в които се обучавате в Сиена?

Северина: Провежда  се чрез програма Adobe connect.  Бих казала че формата на обучение и начинът на протичане са на едно доста високо ниво. Обучаваме се в две направления, италианска граматика и култура на Италия.

Катя: В момента обучението ни е онлайн. Преподавателите са много добри и организирани. Винаги са отворени за всякакви въпроси, свързани с обучението ни. Учим основно италиански език и култура на Италия.

Бихте ли казали, че полученото образование в ЮЗУ отговаря в достатъчно голяма степен с обучението в приемащия университет?

Северина: Да. За съжаление, както стана ясно физически нямахме особено голяма възможност да посещаваме университета. Всъщност от 03 март до 09 март имахме лекции там и след обявяването на пълна карантина сме изцяло в онлайн форма на обучение.

Катя: Да, разбира се.

Какви са основните трудности по време на престоя Ви в Италия?

Северина: Липсата на свободно движение, тъй като беше разрешено само излизане до супермаркет или аптека. Дори пазаруването беше трудност в един момент. Липсата на възможности за социално общуване също. Мисля че това е важно, тъй като ние учим език в съответната страна и това реално би ни помогнало в най – голяма степен.

Катя: Основният проблем и най-главен е, че не можем да си упражняваме свободно езика, общувайки с различни хора. Друг проблем, който ни тревожеше много е това, че сме постоянно затворени, изолирани и не можем да пътуваме свободно до дестинациите, които  бяхме планували да посетим.

Въпреки изолацията, наложена в следствие на Covid-19, какво успяхте да вземете от социалния живот в Италия?

Северина: Не много. Преди 09 март успяхме да хапнем навън няколко пъти и да излезем вечер на Пиаца Дел Кампо сред много други хора, нещо немислимо сега. Не успяхме и да осъществим няколкото планувани пътувания, но да не забравяме че ситуацията е сложна и това остава с не толкова голяма значимост в момента.

Катя: Аз за втора поредна година имам възможността да съм тук по тази програма и миналата година успях да наваксам с доста неща. Все пак и тази година имахме малко свободно време, от  което да се възползваме и да посетим някои от най-хубавите забележителности тук и да им се порадваме.

За Вас лично, кои са основните аспекти от мобилността по програма „Erasmus+“, които Ви донесоха най-много позитиви?

Северина: Главният аспект е че успявам да уча езика и културата на Италия при страхотни преподаватели, въпреки тежката ситуация. Малко е странно, може би, но бих споменала не само негативи от ситуацията, а и може би това че сме тук ни помога да се запознаем с характера и поведението на хората в тази страна в такъв момент, макар и чрез социална дистанция.

Катя: Научаването на чужд език- италиански, запознаването облизо с културата на италианците, техните навици и поведение.

Какво Ви липсва най-много от България? А какво ще Ви липсва най-много от Италия, когато се завърнете в България?

Северина: Семейството и приятелите. Особено сега. Благодарение на социалните мрежи обаче в днешно време нещата са една идея по – лесни. Много неща ще ми липсват. Обожавам италианската кухня и архитектура, и по –специално като периоди късен Готизъм и Ренесанс, а Италия и по –специално Тоскана е един музей на открито.

Катя: Семейството, приятелите и моят дом. Работата ми също започна да ми липсва от време на време, хаха. Най-много ще ми липсват позитивните хора тук, които са широко скроени и отворени за нови запознанства. Ще ми липсват и всички забележителности, които са запазени и до днес.

Кои са трите неща, които Ви правят истински щастливи?

Северина: Семейството и приятелите, красотата на природата и изкуството и любовтаJ

Катя: Семейството, приятелите и музиката. J

Разговаря Беатрис Янек    Няма налични коментари
Трябва да си влезете в профила, за да можете да коментирате.