Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
БЛИК-култура, БЛИК културоскоп, Българите в чужбина и чужденците в България 0 Коментара 3251

Георги Митев - от музиката до радиото. РадиофонБГ стартира на 1 юни.

Админ
май 30 / 2020

    В това интервю ще Ви срещнем с един наш много голям приятел, страхотен музикант. Това е Георги Митев - Щуреца. Поводът за нашата среща е новостартиращото му радио. Вижте какво ни разказа той.

Представи се за нашите читатели.

Георги Митев: Здравейте, казвам се Георги Митев, а приятелите ми ме наричат Щурец. От дете се занимавам с музика и освен концертиращ музикант и композитор, от десетина години насам се занимавам и с продуцентска дейност, а от няколко месеца насам се подготвям да стартирам и интернет радио.

Защо избра да развиеш радио, когато все повече визуалността излиза на дневен ред?

Георги Митев: Визуалността винаги е била на дневен ред, но радиото не умря при появата на телевизията, нито при появата на МТВ или YouTube. За това има много простичко обяснение - радио може да слушаш в колата, докато работиш, докато тичаш в парка или се търкаляш на плажа, с визуалните медии няма как да се случи това.

Как се спря на името Радиофон?

Георги Митев: Радиофон е най-логичното име за радио-разпръскване, даже бих го нарекъл, най-коректно.  Това, което слушаме е радиофония, а радио е технология за безкабелен пренос на данни, в този смисъл телевизията, също, е радио, както и мобилната телефония и бежзичният Интернет и т.н. Разбира се имах и други идеи, но след обсъждане с близки приятели, се спряхме на "РадиофонБГ".

С какво радиофон ще се отличи от всички останали медии?

Георги Митев: От всички останали, не бих казал, но със сигурност от "динозаврите" в бранша. "РадиофонБГ" е културно, информационно, но в никакъв случай новинарско. Няма да има катастрофи, престъпления или политически сензации. Ефирът е толкова кафяв от всичко това, че аз самият спрях да слушам радио и да гледам телевизия преди около 20 години. Нашите слушатели ще имат информация за културни събития, иновации в образователната система, арт-проекти, актуални професии, любопитни факти и др. Всяка сутрин ще има приказки, поговорки и музика за най-малките ни слушатели и техните родители.

Към какъв тип аудитория е насочено?

Георги Митев:  Към всички българи по света, но за сега програмата ни е синхронизирана с българско часово време. Планирано е в бъдеще да има успореден поток за Америка.

Кое е най-ценното в "РадиофонБГ"?

Георги Митев: Екипът от мотивирани и позитивни хора.

Защо именно сега по време на пандемия се осмели да стартираш тази инициатива?

Георги Митев: Идеята за интернет радио витае в мислите ми от доста време, но не успявах да намеря време за реализация. Спирането на концертната дейност ми даде това време.

Кога стартира и с какво ще изненада слушателите?

Георги Митев: Официално стартираме на 1 юни, един чудесен празник, на който аз все още се радвам  и се надявам да не изненадваме никого, а да дадем шанс на хората да слушат радио без да бъдат бомбандирани с негативна информация. Сега е по-лесно от всякога, всеки може да ни слуша, дори през смартфона си на адрес www.radiofonbg.eu. Също така, може да ни пишете или изпращате гласови съобщения на адрес radiofonbg@gmail.com

Кои са предизвикателствата днес пред музикантите и пред хората, желаещи да се развиват в сферата на медии и по-специално в радиото?

Георги Митев: С навлизането в дигиталната епоха, икономическите рамки се промениха. Наемният работник все по-рядко се среща. Музикантите и медиите не правят изключение. Хората ще имат все по-голяма автономия, но и отговорност. В следващите няколко десетилетия броят на самоосигуряващите рязко ще нарастне и те от своя страна ще се сдружават в конкретни проекти, без да има усещане за шефове и подчинени. Да Ви празная, от дете чакам този момент и се радвам, че това време идва.

На читателите на "БЛИК" и слушателите на "РадиофонБГ" искам да пожелая да бъдат здрави, да се обичат и да не губят свободата си.


 

    Няма налични коментари
Трябва да си влезете в профила, за да можете да коментирате.