Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
Пътувай с БЛИК, В обувките на другия 0 Коментара 3593

Ивелина Илиева – Пинки: за страстта към пътуванията и мисията да бъдеш екскурзовод

Админ
май 04 / 2020

Тя е млада, креативна и голям професионалист в работата си. Тя е пътешественик по душа, а с позитивизма си и широката си усмивка заразява всички наоколо. Тя се казва Ивелина Илиева, а за всички, които я познават – тя е Пинки. Тя работи като офис-сътрудник и е един от топ екскурзоводите в една от най-големите и успешни туристически агенции на Балканите – Rapsody travel Bulgaria. В разговора, който проведохме с нея – ще ни разкаже повече за удоволствието и предизвикателствата, които получава в работата си, както и друга любопитна информация за любителите на живот на колела.

 

Здравей, Пинки, много се радвам, че прие поканата да направим това интервю. Разкажи ми как откри, че една от най-големите ти страсти са пътуванията до нови и различни дестинации?

 

Ива:  Здравей, Бети! И аз благодаря за поканата, определено ме трогна! На първо място искам да ти пожелая успех с новото начинание!

За пръв път излезнах от България през 2008 год., тогава бях 12 клас и с хора, в който пея – Академичен хор “Ангел Манолов”, имахме турне в Гърция. Макар, че не беше много далеч от вкъщи, страшно много се вълнувах. Спомням си момента, в който осъзнах, че искам постоянно да усещам това невероятно чувство да си на ново място и да откриваш света около теб! И сега е така, като усетя тръпката и получа вдъхновение за нова дестинация не ме хваща сън поне няколко дни!

 

До момента, колко дестинации си посетила и коя е дестинацията, която е завладяла най-силно сърцето ти и би продължила да се връщаш там отново и отново?

 

Ива: По последно преброяване, ако не съм пропуснала нещо са 37 държави. Сърцето ми е разделено на две между Куба и Мексико, заради хората, музиката, храната и усещането! <3

 

Ти освен, че си пътешественик по душа, тази твоя страст се е превърнала и в твоя професия? Кога разбра, че е настъпил мигът не само да пътуваш за лично удоволствие, но и да предаваш магията на посетената дестинация и на другите и избра да станеш екскурзовод?

 

  • Ива: Това е точната дума – СТРАСТ! Страст към живота, към приключенията, това да срещаш постоянно нови хора и най-вече да се учиш от тях! Аз вярвам, че в живота няма случайни срещи и всичко ни е предопределено, затова и толкова силно вярвам в работата си! Това не е просто работа от 10:00 до 19:00ч. Нашата мисия е да покажем света на хората и да оправдаем доверието, което са ни гласували, когато са избрали именно нас за своята ваканция!

 

Защо избра да станеш част от семейството на Rapsody?

 

Ива: Никога няма да забравя, когато ме поканиха на среща в кино Одеон, ноември месец 2010год., на която трябваше да ни представят някаква нова идея (само това знаех)! Валеше страшен дъжд, но това не ме спря, бях страшно любопитна, за какво става на въпрос.... Бяхме 5 човека, представиха ни Душан Алексич от Сърбия (сега нашият генерален мениджър за България) извади един лаптоп и ни пусна едно 12-минутно видео... по средата на видеото се разплаках, не можех да повярвам този човек какво ми показва и за какво ми говори.

Реално това бяхме първите хора в България, които бяхме избрани да промотираме нашето “Средиземноморско приключение” Не ме интересуваше абсолютно нищо повече, само го попитах кога започваме? Исках да ми се случи всичко това от видеото и до последно някакси не вярвах, че това може да се случи в България! Но се случи, 2011 година на приключение през Средиземноморието заминахме 200 човека, всички жадни за нови приключения... и така започна всичко! <3

 

С какво Rapsody се отличи от всички останали туристически агенции и избра да обвържеш не само работата си, но и сърцето си с тяхната мисия и цели (защото знам, че ти влагаш цялата си енергия и душа в работата с тях и мога да кажа, че си един от „моторите“ за успеха).

 

Ива: Благодаря за милите думи! В офиса съм от създаването на агенцията, още с първите си стъпки там, вече си бях оставила сърцето, аз съм доста емоционален човек и ако нещо не ми харесва и не намирам смисъл просто не се захващам с него! А тук няма как да ми омръзне, всеки ден е различен ден, изпълнен с предизвикателства, всички се учим един от друг, учим се от грешките си, но мисля, че най- ценното нещо, което ни отличава е, че сме доста смели в мечтите си, вярваме в тях и не приемаме опция, че нещо не може да не се случи. Всичко е извън рамките на стандартния туризъм, така да се каже пионери сме в младежкия парти туризъм, правим това което искаме на нас да ни се случи и знаем, че и останалите ще се изкефят!

 

Какви са най-големите предизвикателства пред работата в толкова голяма туристическа агенция?

 

Ива: Все пак работим с млади хора, това е най-голямото предизвикателство! Понякога изникват непредвидени ситуации, в които трябва да отреагираш бързо, но да вземеш най-адекватното решение. Наложихме си нещо като слоган- “Няма проблеми, има ситуации” и те са разрешими, важното е да подходиш адекватно и креативно!

 

Ти работиш и в офиса на агенцията, но също така си и екскурзовод? Какви са предимствата и недостатъците на двете твои ампоа?

 

Ива: Предимството като екскурзовод и човек от офиса е, че се срещам с хората по време на самото записване за екскурзията . Имам възможност да им разкажа нещо повечко за самата екскурзия, което няма как да се случи ако си пишем само мейли, а и така хората вече са си изградили някакво предварително впечатление и мисля, че ми е една идея по-лесно по време на самата екскурзия. J

За недостатъците, не бих могла да ги нарека точна така, може би, не ми остава много време преди тръгване да се подготвя, например с музика (това е изключително важно).

 

Несъмнено ситуацията около Covid-19 засегна изключително много сектора на туризма? Как се отрази това на агенцията? И какви са твоите прогнози за бъдещето на туризма?

 

Ива: За съжаление, туризмът е един от най-засегнатите браншове в световен мащаб. За да се защити здравето на всички по света, просто туризмът се забрани, затвориха се границите, анулираха се резервации. Тук въпросът е по-скоро как самият туризъм може да се приспособи към дадената ситуация. Със сигурност светът ще е различен, не мога да дам прогнози какво би могло да се случи, тъй като всичко е страшно динамично, информацията се променя със секунди. Може би, хората, ще бъдат по-предпазливи, когато резервират почивка и ще се държи повече на хигиената на местата за настаняване.

 

Доколкото видях от Rapsody, въпреки извънредното положение продължавате упорито да създавате изживявания за пътешествениците и приключенците дори и само виртуално – организирахте Quiz, пускате влогове, в които екскурзоводите се представят и разказват интересни неща около професията си. Какво още да очакваме от  Вас?

 

Ива: С една дума не ни свърташе на едно място! Целият екип сме активни хора, на които определено им е трудно да си седят просто вкъщи. Още от първия ден, в който затворихме офисите, започнахме да правим различно съдържание в социалните ни мрежи - facebook, Instagram, tik tok, you tube. Хората имаме нужда от положителни мисли, че всичко скоро ще се оправи, че отново ще пътуваме и ще се забавляваме заедно. Тъй като имахме няколко нереализирани екскурзии, поради създалата се обстановка, решихме да ги пресъздадем, като всеки ден разказваме по нещо интересно за дестинацията и се връщаме в спомените си със снимки от изминалите години. Всички страшно много се вдъхновиха с идеята и започнаха да споделят с нас техните преживявания, мога да кажа, че това даже още повече ни сближи с хората. Всички с нетърпение, чакат следващото пътуване!

 

Коя ще е първата дестинация, която ще посетиш след края на „извънредното положение“ и защо?

 

Ива: Не знам дали това ще е първата дестинация след извънредното положение, но много искам да се върна отново в Мексико. Там срещнах невероятни хора, които искам да видя отново, а и текилата им е по-добра! (смее се)

 

Какво е нещото, което туристите не разбират за твоята професия?

 

Ива: Че е отговорно, колкото и да изглежда лесно отстрани. Но мисля, че ако си оставил впечатление в туристите, че работата ни е пей сърце, значи си я свършил добре!  

 

Какво ти харесва най-много в работата ти като екскурзовод и коя е екскурзията, която си водила и никога няма да забравиш и защо?

 

Ива: Продължавам да водя екскурзии, защото обичам комуникацията с хората. По време на пътуването от познати, ставаме добри приятели. Имам няколко запомнящи се и любими екскурзии, но не заради дестинацията, а заради хората, които съм срещнала там.

Най- запомнящата ми екскурзия беше Будва 2018 - Бус 6. Празнувах си цяла седмица рождения ден с 55 човека, с които след 5 дни бяхме неразделни. Обичам ги всички! <3

 

Какво е най-важното, което трябва да знаеш и направиш, когато пътуваш, без значение за лично удоволствие или като част от работата ти?


 

Ива: Преди да замина, където и да е било, без значение дали е за удоволствие или по работа, винаги чета какво е забранено да се прави.  Понякога нещо безобидно като дъвка в метрото или на улицата може да ти докара солидна глоба!

 

Без какво никога не тръгваш на път?

 

Ива: Пътешественическият  ми дневник! <3  В него си записвам какво ми се е случило и някаква полезна информация. Обожавам  да си чета какви мисли са ми минавали през главата и най-вече да се връщам в пътуването.

 

Сподели с нашите читатели най-забавната си случка по време на пътуване и най-големият комплимент, който си получавала от пътуващите с теб?

 

Ива: Ох.... то случки толкова много, че книга мога да напиша (смее се).

Най- големият комплимент е по време на пътуване, когато не познавам някой, да дойде при мен и да ми каже, че много се радва да е в моя автобус, защото приятели са им казвали, че при мен винаги е забавно!

 

Как планираш и избираш следващата си дестинация?

 

Ива: Обикновено не планирам, пътуванията винаги са ми се случвали в последния момент и оставам нещата да се случват на място, което винаги ме е вкарвало в интересни ситуации!

 

Какво те прави истински щастлива и личен и професионален план?

 

Ива: В професионален план винаги съм била най- щастлива, когато в офиса дойде доволен турист и ми разказва въодушевено за пътуването си! Безценно е!

В личен план, когато знам, че семейството ми е здраво! <3

 

Благодаря за отделеното време! Продължавай винаги да бъдеш толкова позитивна и с пожелания за още безброй интересни пътешествия. Тези 37 държави, които си посетила, да станат поне 137.

 

Ива: И аз благодаря, за мен беше удоволствие да си поговорим! Пожелавам ти от сърце много успехи в новото начинание!