Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
БЛИК - топ 15 0 Коментара 2729

ТОП 15 най-странни, но реални закони от света, свързани с „любовта“, храната и напитките

Админ
май 02 / 2020

В първите ни топ 15 ще Ви запознаем с невероятни, но истински закони от цял свят, свързани с любовта и храната.

1. Задължително кафе

Голяма част от население по света обича да започва деня си с чаша кафе. А какво бихте направили, ако някой Ви отнеме това удоволствие? А, може би, си мислите, че това е невъзможно? Да, ама не. В Турция за определен период действаше подобен закон. Отнемането на правото за пиене на кафе, именно в Турция, се приема като много строга забрана, имайки предвид, че именно кафенето възниква в пределите на Османската империя още от XV век в Истанбул, в квартала Тахтакале. Кафето в живота на турците през различните исторически епохи е заемало изключително важно място и присъства в редица ритуали. За тях то е символ на приятелство и доверие. Дори имат няколко поговорки, свързани с кафето: „Една чаша кафе се помни четиредесет години.“ и че „Душата не иска нито чай, нито кафе, душата иска мухабет (разговор), а кафето е само повод. Представете си как се чувства човек, на когото са му отнели правото да се възползва от този повод. В турската култура, по време на сватба, младоженецът дава като сватбен обет обещанието всеки ден да осигурява кафе за съпругите си. Ако това не се случи, то те имат право на развод. А Вие какво бихте направили, ако някой Ви отнеме правото да изпиете кафето си?

2. Забраната да се яде шоколад

Шоколадът е любим на малки и големи. Той носи наслада и положителни емоции. Нищо не може да се сравни с удоволствието от хапването на едно парче шоколад. Често пъти той се определя и като един от най-предпочитаните афродизиаци. Именно, заради тези неща дълго време той е бил забранен за монахините, които отдавайки се на богослужение, нямат право да изпитват удоволствия. Освен за тях подобна забрана е имало от 1900г. в продължение на дълги години в Англия, където отново, подобен тип забрана обхващала женската половина от населението. На жените в Англия е било забранявано да ядат шоколад във всички видове обществен транспорт.

3. Шоколадово задължение

В щата Айдахо (известен още и като Gem State – “Щатът на скъпоценните камъни“, защото единствено там и в Хималаите се извличат звездни гранити“) се твърди, че има закон, с който се забранява на всеки мъж да подарява на любимата си кутия с бонбони, ако тя тежи по-малко от 22 кг. Въпреки това, няма данни, че подобен закон е бил прилаган, поради което ние – екипът на БЛИК поставяме под въпрос неговото съществуване.

4. Забраненият плод

Кой според Вас би бил забраненият плод и каква е причината за неговото забраняване? Първоначално аз лично си помислих за ябълка, имайки предвид колко символика има в този плод и до какви последствия се е стигало в следствие на нейното откъсване, изяждане и т.н. както в библейските текстове – изгонването на Адам и Ева от Рая, заради откъснатата ябълка от забраненото дърво -, така и в митологията и приказките. Спомняте ли си за ябълката на раздора, откъсната от градината на Хесперидите, с надпис „На най-красивата“, заради която се скарали трите богини – Афродита, Атина и Хера, а за това, че лошата мащеха от детската приказка за „Снежанка“ се опита да я убие отново с ябълка? Е, ето защо, аз реших, че това ще е забраненият плод, но се оказа, че грешах. Оказва се, че този плод-табу е доматът. Да, правилно – първо доматът е плод от гледна точка на науките, нищо че през 1983г. американски съдия, който водил дело, именно по този спор, отсъдил в ползва на домата-зеленчук, защото според него по-важно било по какъв начин той се възприема от готвачите. Всеки е прав за себе си и без значение дали ще приемаме домата като плод или зеленчук, нека видим откъде идва неговата забрана и в какво се изразява. Забраната за отглеждане на домати се появява в първите американски селища. Пуританците избягвали да отглеждат домати, защото първоначално си мислели, че те имат само декоративна стойност и не стават за ядене. Голяма част от учените,обаче, твърдят, че тази забрана е в следствие на френското име за домат в миналото - „pomme d'amour“, което днес може да се преведе като карамелизирана ябълка („любовна ябълка“).

5. За рибата и секса

Оставаме отново в САЩ. Страната на неограничените възможности, както е известна. Аз лично бих добавила и страната на абсурдните забрани. Уж, толкова развита държава, но с редица странни закони. В два от големите американски щати – Минесота и Монтана има закон, забраняващ на мъжете да правят секс с жива риба. Представяте ли си? Но, тя не се отнася за жените. Темата за американските забрани, отнасящи се до секса е дълга, така че това може да стане тема за някое от следващите „топ 15 на Блик“.

6. Чесън забрана

Продължаваме със странните закони от САЩ, този път се потапяме в атмосферата на град Александрия, Мисисипи. Оказва се, че в този щат се грижат особено добре за жените и за това те да получат пълно удоволствие и наслада по време на интимен акт, като се опитват чрез прилагането на закони, максимално да ограничат неща, които могат да окажат негативно влияние по време на интимност. Едно от условията, за да може мъжът да прави любов с жена си, е той задължително да си е измил зъбите. А чрез закон, той е длъжен да го направи, особено, ако има дъх на чесън, лук или сардини. Въпреки че, идеята е любопитна и може би, някои и от българските жени особено биха я одобрили, ако се отнася до дъха на мъжа, след изяждането на тъй любимото шкембе, все пак си остава странно това нещо да се регламентира със закон.

7. Розова вода

В Ривърсайд, Калифорния, за да не нарушавате закона, преди да целунете някого по устните, когато сте на публично място, трябва задължително да почистите двете си устни с розова вода. Интересно е, обаче, защо това важи само за публичните места, а и откъде в това американско градче се снабдяват с толкова много розова вода. Производителите на розова вода от Казанлък могат сериозно да се замислят за разширяване на пазара си и да насочат голяма част от продукцията си към Ривърсайд или да поискат и в България да се въведе подобен закон.

8. Сватби без алкохол

В България, а и в голяма част от държавите по света, сме свикнали на сватбите да присъства доста количество алкохол. Разбира се, не е казано, че трябва да се изпие всичкият, но все пак е важно да го има. Можете ли да си представите сватба без алкохол? Да, това се случва и то не в страни, в които алкохолът по принцип е забранен, а отново в САЩ и то към днешна дата, а не по времето на сухия режим. В Мисисипи, ако лицето, издаващо документа за женитба, има дори леки съмнения, че един или и двамата младоженци са пияни, то може да откаже да извърши церемонията по встъпване в брак и да не издаде така желания документ. Това, може би, има и своите позитиви, защото както сме запознати в Лас Вегас, пък, се сключват редица бракове, в следствие на прекомерно количество алкохол и на другия ден с изненада хората, предприели подобно действие, откриват, че вече не са сами в живота. А дали, пък, подобен отказ, не се приема от двойката като знак, че още им е рано за сватба?

9. Хладилни отделения

В хладилните отделеня на магазините в Нюкасъл е забранено със закон на двойките да правят секс.

10. Лютото не е за всеки

Пренасяме се в Перу, където през 1973г. чили сосът и подобни пикантни подправки се забраняват като овкусители на храната в затвора. Перуанският министър на вътрешните работи издава закон, в който те се описват като опасни афродизиаци, които биха подбудили още по-силни сексуални желания у затворниците.

11. Древногръцката ряпа

В Древна Гърция изневярата от мъж на жена било също регламентирано със закон. Ако това се случи и мъжът бъде хванат, то наказанието, което го очаквало било пълно интимно обезкосмяване и вкарване на ряпа в ануса.

12. Алкохолно такси

В Мейн е забранено клиентите, които използват такси след дискотека или употребата на алкохол на друго място, да предлагат сексуално заплащане на шофьора, както и на него му е забранено да приема подобна оферта. Не така стоят нещата, ако това се случи при неупотребяване на алкохол.

13. Бира по време на секс

Бира и секс две от най-големите удоволствия за мъжете, а в голяма част и за жените. А как Ви се струва да получите и двете? В щата Айова е разрешено със закон да отпива по три глътки бира, докато прави любов с жена си.

14. 50 долара, овца и 3 бутилки джин

В някои страни да притежаваш тези три неща значи да си богат. В Гана, ако си мъж, притежаващ 50 долара, овца и 3 бутилки джин по закон имаш право да имаш интимна връзка с момиче под 18-годишна възраст. Но има и закон, който задължава мъжът, да плати глоба в същия размер, ако случайно момичето забременее.

15. Виното в Древен Рим

Виното – божествената напитка от най-ранните векове на историята се цени особено високо. Виното в Древен Рим чрез закон се използвало и като разменна монета, когато древните римляни искали да си наемат „труженички“. Това се случвало през първи век и тогава по-богатите мъже може ли да си позволят жена, ако осигурят определен брой чаши вино, вместо ако и платят с монети. „Най-евтината“ жена се „продавала“ за 2 чаши вино, докато „любовната жрица“ с висок клас – 8 чаши вино.

Това бяха нашите топ 15. Надяваме се да Ви е било интересно. Ако имате предложения за следващите топ 15, които искате да прочетете – оставете коментар в темата и ние ще Ви ги представим.


ЕКИПЪТ НА БЛИК

    Няма налични коментари
Трябва да си влезете в профила, за да можете да коментирате.