Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
БЛИК-култура, БЛИК - арт 0 Коментара 2294

Благоевград - най-театралният град в България през изминалата седмица

Админ
август 31 / 2020

В продължение на 6 дни, в периода от 24 до 30 август в Благоевград се реализира съвместният проект на Община Благоевград и Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Летни театрални вечери. За любителите театрали този проект бе истински празник, тъй като всяка вечер имаха възможност да се насладят на театралното изкуство. Събитията се провеждаха на сцената на Летен театър в квартал "Вароша". Организаторите бяха заложили на представления, които имат множество номинации и награди не само в България, но и от чужбина. 

Стартът бе поставен със спектакълът "Слава" от Питър Куилтър, поставен от Драматичен театър "Н. О. Масалитинов", Пловдив. Спектакълът е с 5 номинации за наградите "Икар" 2020. Под режисурата на Стайко Мурджев на сцената излязоха изтъкнати имена от театралната сцена като Ивана Папазова, Димитър Банчев и Елена Кабасакалова, като именно те са и с номинации в различните категории на "Икар" 2020. В него основната идея бе да се покаже, че най-важното нещо е вътрешната истина, даваща енергия и мотивация за борба да се докажем сами на себе си и пред другите, без значение от тяхното мнение. 

Във втората вечер от Летни театрални вечери в Благоевград се представи спектакълът "Камъни в джобовете" от Мари Джоунс на Сдружение "Арт перспектива". Едно от най-впечатляващите неща на това представление бе, че в рамките на час и половина на сцената бяха пресъздадени общо 14 персонажа, само от двама актьори - Александър Хаджиангелов и Юлиян Петров, като режисьор на спектакъла бе Венцислав Асенов.  В тези 14 персонажа се открояват двама статисти, неслучили в живота си, кинозвезда, която е много суетна, неразбран творец, проблемни тийнейджъри и още редица персонажи. Действието се развива на снимачна площадка на холивудска суперпродукция в Холандия. Всеки един от зрителите може да разпознае себе си или някой от обкръжението си в цялата тази плеяда от персонажи.

В следващите няколко вечери, организаторите бяха заложили на моноспектакли. Първият моноспектакъл, който бе представен пред благоевградската публика бе "#Мъжът ми е виновен" на Силвия Лулчева. Лиза Шопова е автор на текста и режисьор на постановката. 

"АЗ, СИЗИФ" на театър "Азарян" - НДК бе следващият моноспектакъл, който зарадва благоевградската публика. Леонид Йовчев е изпълнителят на текста в спектакъла, а режисьор и драматург е Веселка Кунчева. Това е спектакъл, награден с "WIND" на фестивала за куклено изкуство "Пинокио" в град Лодз, Полша.  Наградата е за сценографията на Мариета Голомехова и за най-добър актьор - Стоян Дойчев. Отличен е с награда и на "Пиеро" 2013, международен куклен фестивал за възрастни, както и с редица други награди. "АЗ, СИЗИФ" е номиниран и за наградата "Икар 2014" за куклен спектакъл. В него участие взе Стоян Дойчев. "АЗ, СИЗИФ" се откроява с това, че е определян като куклен моноспектакъл за възрастни, ефектно съчетаващ физически и предметен театър". Още от самото заглавие можем да направим асоциации с митологичния герой Сизиф, който е наказан вечно да носи скала върху гърба си и достигайки върха на планината, тя да се претъркаля обратно надолу. Изхождайки от там, спектакълът пресъздава идеята за този мит като едно завръщане на човека към себе си, което рано или късно се случва. 

"Всички страхотни неща" от Дънкан Макмилан и Джони Донахоу, може би, бе моноспектакълът, който се очакваше с най-голямо нетърпение от любителите на театралното изкуство. Една от причините за това бе, че главно действащо лице бе любимецът на българската публика - Бойко Кръстанов. Самият спектакъл бе под формата на монодрама, която представя как главният герой, пресъздаден по прекрасен начин от талантливия Бойко Кръстанов, търси себе си  по най-различни начини - чрез обичаните и подкрепящи хора, травматичните преживявания, конкретни или ритуални знаци, събития и места от всекидневния живот. В спектакъла е намерено специално място за любовта и за музиката като лекарство срещи човешката болка.

"Всичко на масата" по Чарлз Буковски, Театрална работилница "Сфумато" и SPAM STUDIOS е моноспектакълът на Васил Дуев, зарадвал благоевградската театрална публика на 29 август. Постановката и сценичната адаптация са на Ана Батева. "Всичко на масата" е печелил наградите за най-добър спектакъл на "BALKAN THEATRE TIRANA FEST", Албания, както и на Интернационалния фестивал на монодрамата "Monoact", Печ, Косово, както и за сценичен експеримент и иновация на Интернационалния фестивал "Актьорът в Европа" в Ресен, Македония.  Спектакълът има силно присъствие зад граница. Неговата премиера е била на Интернационалния фестивал на монодрамата 2016 в Битоля, Македония, а от 2017 отправят покани от Русия, Монголия, Турция и Сърбия, той да бъде представен на техни сцени по време на различни фестивали.

"ХахХа ИмПро ТеаТър" е експериментален театър, при който всичко се измисля на момента, често пъти дори се използват предложения от публиката. По този начин публиката още повече става част от случващото се на сцената. Това може би е и една от причините, поради които организаторите бяха решили да заложат именно на това заглавие за финал от театралната фиеста в Благоевград.

Б. Владимирова

    Няма налични коментари
Трябва да си влезете в профила, за да можете да коментирате.