Използваме „бисквитки“, за да оптимизираме Вашето търсене и за да персонализираме blick-bg.com спрямо Вашите предпочитания. Научете повече за нашите „бисквитки“.

  • Днес е: 16 май 2022, понеделник
БЛИК-култура, БЛИК - арт 0 Коментара 2483

Благоевград бе домакин на двудневен джаз фестивал Blagoevgrad Jazz Fest 2020

Админ
юли 27 / 2020

Благоевград бе домакин на Blagoevgrad Jazz Fest 2020 в продължение на два дни, като този фестивал се организира за първи път от Община Благоевград в партньорство с Bulgarian Live Music. На 25 и 26 юли на сцената, построена специално за събитието, излязоха едни от най-големите имена от българската джаз музика, а един от гвоздеите на програмата бе обичаният македонски  изпълнител - Влатко Стефановски.  Стартът на събитието бе даден от Биг бенд Благоевград. Последваха изпълнения на Христина Палева, Надя Тончева, Mike Sax & X-KEY, а за десерт останаха невероятните изпълнения на Влатко Стефановски.В неделната вечер на сцената излязоха Петър Салчев & Октет Пловдив, Милица Гладнишка и Dirty Purchase. В последните няколко изпълнения на групата се включи и Амелия Ненова, която дълги години бе бек-вокал на Би Джийс. Двата фестивални дни имаха съпътстваща програма по малките улички "Райко Даскалов" и "Братя Китанови" - HAND MADE FEST и CREATIVE KIDS. Водещият - Станислав Кимчев на финала на концерта благодари на организаторите за прекрасната сцена и звук и завърши с думите, че при такива прекрасни изпълнители и публика подобен тип фестивал може да стане традиция за града. 

Джазът възниква като музикален жанр в края на 19 век - началото на 20 век в пределите на южните части на САЩ, съчетавайки в себе си африканските и европейските музикални традиции. Неговото изначало се корени в блуса, суинга и рагтайма, а негови отличителни черти са полиритмията и импровизацията. Всичко това го превръщат в един от най-харесваните музикални жанрове в световен мащаб , заради неговата жизненост, свобода и разнообразие. Джаз фестивалите са едни от най-предпочитаните за организиране и посещаване музикални фестивали в световен мащаб. Едни от най-любимите джаз фестивали по света са този в Чикаго, Детройт и Умбрия джаз фест в Перуджа. От българските джаз фестивали на огромен успех се радва Международен джаз фестивал в Банско. А дали Blagoevgrad jazz festival  ще се превърне в една от емблемите на българските джаз фестивали през предстоящите години предстои да разберем.


Б. Владимирова